Ismertető

Filmek / Sorozatok

 

Főoldal Bejelentkezés Fórum JelenetekFordításokGYIK Kapcsolat

 

Indulás: 2020-08-01
 

 

Érdekességek

 

 

Érdekességek a Monty Pythonról


1. Mielőtt mindannyian rábólintottak volna a ma már ikonikus névre, rengeteg különböző ötlet felmerült az alkotókban, hogy mégis milyen cím alatt fusson a sorozat. Az „Egy ló, egy vödör és egy kanál” ötlet mellett olyanok jöttek még számításba, mint a „Bagolynyújtó idő”, „Az orrshow”, a „Varangymagasztaló pillanat” és a „Szex és erőszak”.
 
2. A tagoknak valószínűleg nagyon tetszett a „repülő cirkusz” megnevezés, mert több verziója is volt az ötletelés során: Cythia Fellatio, Gwen Dibley és Von Took báró repülő cirkusza is lehetett volna a társulat, de végül a Monty Pythonra esett a választásuk. A Live at Aspen című dokumentumfilmben úgy magyarázzák döntésüket, hogy a Monty tisztelgés Bernard Law Montgomery tábornok előtt, de olyan verzió is volt, hogy Monty Idle kedvenc bárjának törzsvendége volt. A Pythont pedig John Cleese dobta be, mert úgy vélte, a Monty Python úgy hangzik, mint egy csapnivaló színházügynök neve, aki maximum csak az övékhez hasonló társulatot képes összerakni.
 
3. Amikor nőtt a Pythonok sikere Angliában és az USA-ban, a külföldi tévétársaságok is elkezdték műsorra tűzni a Repülő Cirkusz epizódjait, de az alkotók nem engedélyezték, hogy szinkronizálják művüket. A sorozat kizárólag felirattal kerülhetett adásba, és azt is kikötötték, hogy reklámmal sem szakítható meg. Idővel azonban mégis engedélyezték néhány esetben, így lehet 2007 óta magyarul is nézni a Monty Python-epizódokat.
 
4. A Brian élete című filmben, amikor Pilátus Fikusz Kukiszt emlegeti, és az őrök próbálják visszatartani a nevetést, nem színészi alakítást láthatunk. Ugyanis az őröket játszó statiszták nem ismerték a szövegkönyvet, és bár azt az instrukciót kapták, hogy bármi történik, nem szabad nevetniük, különben nem kapják meg a gázsijukat, keményen küzdeniük kellett a feladattal.
 
Egy másik spontaneitással kapcsolatos eset, hogy amikor a filmben a tömeg azt kiabálja, hogy „Mind egyéniség vagyunk”, akkor az egyikük megjegyezte, hogy „Én nem”. Állítólag a statiszta rögtönözte a mondatot, ami annyira elnyerte a stáb tetszését, hogy felemelték az illető fizetését.
 
5. A Brian élete végén hallható: „Always look on the bright side of life” (Mindig az élet napos oldalát nézd) című dal az egyik legnépszerűbb temetéseken játszott szám Nagy-Britanniában.
 
6. A csapat tagjai közül Graham Chapman sajnos már nem él, a társai pedig a Monty Python szellemiségéhez híven igencsak rendhagyó módon emlékeznek meg róla. Először is, Terry Jones a huszadik Python-évforduló előtt egy nappal azt nyilatkozta, amikor megtudta, hogy Chapman elhunyt: „Még sosem láttam, hogy valaki ilyen csúnyán elszúrjon egy bulit!”. Aztán később a társulat egy talkshow-ba Chapman állítólagos urnáját is magával vitte, ami persze „véletlenül” feldőlt, majd a hamvakat felporszívózták.
 
7. 1969. október 5-én csak a késő esti órákban adták le a sorozat első részét, a többit aztán néha elhalasztották, máskor előrébb vagy hátrébb tették a műsorrendben más műsorok kedvéért, így viszonylag kevés ember látta a kezdetekben. Az este tizenegy órai premierről azt nyilatkozta egyikük, hogy az sem biztos, hogy mind a hat alkotó ott fog ülni a tévé előtt, nemhogy a nézők.
 
8. Az alkotók nem vették félvállról a munkát: mindennap kilenctől délután ötig tartott a munkaidejük, azaz a jelenetek írása, ami több csoportban folyt, egymástól függetlenül: Jones és Palin, valamint Chapman és Cleese alkottak írópárost, Idle egyedül dolgozott. A kész jelenetek kiválogatása demokratikusan zajlott, ami a többségnek tetszett, bekerült a műsorba. Gilliam pedig szabad kezet kapott, hogy a jeleneteket hogyan kössék össze az animációi.
 
9. Az 1980-as évek elején Ausztráliában felfedeztek egy új kígyófajt, amelynek latin neve: Montypythonsidesriversleighensis.
 
10. Az angol lexikonokban megtalálható egy bizonyos pythonesque kifejezés is, ami azt jelenti: abszurd, szürreális.
 
11. Ahogy sok már országban, úgy Norvégiában is betiltották egy időre a Brian élete című filmet. Ezt meglovagolva Svédországban már úgy reklámozták, mint ami olyan vicces, hogy Norvégiában be is tiltották.
 
12. A Beatles minden tagja Python-rajongó volt. Ringo Starr szerepelt (önmagát alakítva) a Flying Circus 29. részében. George Harrison volt a producere több hanganyaguknak is (például a Lumberjack Song kislemeznek). Szerepelt Eric Idle Beatles-paródiájában, az All You Need Is Cash-ben, illetve ő volt az egyik mountie a Lumberjack Song-ban a Monty Python Live at City Center koncerten. (A dalt egyébként a koncertjei előtti beéneklésen is játszani szokta.) Feltűnik a Brian életében is, aminek elkészítését anyagilag is támogatta. Harrison azt nyilatkozta, hogy a Monty Python segítette át a Beatles feloszlása okozta megrázkódtatáson. (M. Clarkson, Monty Python… Facts and Trivia, Britcomedy Digest 1.3., 1994.)
 
13. Douglas Adams és a Pythonok kapcsolata. Több Ponton is kapcsolódik a neves angol abszurd, sci-fi-író a Python csoporthoz. Először is ott a jó barátság – melyet Például Eric Idle-val tartott fenn. Vagy a Terry Jones által megírt Douglas Adams könyv, a "Douglas Adams Titanic Csillaghajója" hogy ez hogy lehetséges? Íme a válasz: Adams egy számítógépes játékot is fejlesztett abban az időben, és a kiadó egyszerre akarta kidobni a piacra a könyvet és a játékot… Kellett valaki, aki megírja a könyvet, míg a Douglas a játékkal törődik…
 

A picture which helps to optimize the resolution / Egy kép ami segít az oldal megfelelő felbontásának beállításában